Friday, July 20, 2012

RAMADHAN KEMBALI LAGI..


Esok 21/07/2012 bersamaan 1433H umat islam akan berpuasa. Best nye. Tapi puasa tahun ni tak dapat balik kampung. Maybe akan balik kampung bile nak raye nanti. Alhamdulillah cuti raye dah approve. Puase nie moge-moge akan lebih bertambah berkat. Raye tahun nie ade beli 3 pasang baju. Tak tau nak pilih baju pink atau hijau pada hari raye pertama. Maybe yang kelabu kot. Adik pulak nak warne merah petak-petak. Nak beli warne merah jugak la. Tapi baju yang pink tu pun ade warne merah. Arggghh. Pakai je la ape-ape asalkan bukan bogel. Seminggu puase banyak keje sampai malam. Then xde dah. Kecuali kalau ade nak tukar shift. Jangan lupe niat puase tau. Kalau boleh yang first day malam before puase niat untuk sebulan. Dan pada hari seterusnye niat untuk hari-hari puase.

  • Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim, yang maknanya: “Apabila datangnya Ramadhan nescaya dibuka pintu-pintu syurga, ditutup pintu-pintu neraka dan diikat syaitan-syaitan”.
  • Hadis riwayat Ahmad, al-Bukhari dan Muslim, begitu juga dengan Ashab al-Sunan, yang maknanya: “Siapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan ihtisab, nescaya diampun baginya dosa yang terdahulu”.

Moga-moga bulan puasa tahun ini akan menambahkan lagi keberkatan dan amal ibadah. Jangan boros ketika berbelanje. Semua tu nafsu semata-mata. Selalu bile pergi bazar ramadhan selalu tengok orang beli macam-macam juadah macam tak ingat dunia. Ape yang selalu diri ku buat untuk mengawal nafsu beli juadah berbuka setiap hari aku akan beli juadah yang berbeza. Bila rasa nak beli yang itu or yang ini selalu ingatkan pada diri yang masih ada hari esok> Hari esok pun boleh beli pe. Kalau bende tu dah xde pada keesokkan harinye aku akan kata pada diriku dah tak ada rezeki nak makan bende tu. Same la jugak degan beli barang-barang yang lain. Ok lah. Nanti sambung lagi. Papai..

p/s : ramadhan kembali lagi. macam tajuk cerite upin dan ipin pulak. hehe..

No comments:

Post a Comment